Wandelende haai

Wandelende haaien

Een internationaal team van onderzoekers heeft vier nieuwe soorten wandelende haaien ontdekt in de wateren voor de kusten van Noord-Australië en het eiland Nieuw-Guinea. De haaien zijn gemiddeld minder dan een meter lang en voeden zich met kleine vissen en ongewervelden. Ze gebruiken hun vinnen om bij laag tij in de riffen op hun prooien te jagen. 

e wandelende haaien werden ontdekt tijdens een studie van de University of Queensland in Australië, Conservation International, de Australische Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), het Florida Museum of Natural History, het Indonesische Instituut voor Wetenschappen en het Indonesische Ministerie voor Mariene Zaken en Visserij. 

Doctor Christine Dudgeon van de University of Queensland zei dat de haaien met hun sierlijke patronen de toproofdieren zijn in de riffen tijdens laagtij, wanneer ze hun vinnen gebruiken om in zeer ondiep water te wandelen. 

"Met een lengte van gemiddeld minder dan een meter vormen wandelende haaien geen gevaar voor mensen, maar hun vermogen om milieus met weinig zuurstof te doorstaan en te wandelen op hun vinnen, geeft hen een opmerkelijk voordeel tegenover hun prooien, kleine schaaldieren en weekdieren", zei ze. 

"Deze unieke kenmerken delen ze niet met hun naaste verwanten, de bamboehaaien of met minder verwante haaien in de orde van de bakerhaaien, waartoe ook de wobbegongs en de walvishaaien behoren."

De vier nieuwe soorten verdubbelen bijna het aantal nu bekende wandelende haaien van het geslacht Hemiscyllium tot negen soorten.  

Dudgeon zei dat de haaien in de kustwateren rond het noorden van Australië en het eiland Nieuw-Guinea leven, en hun eigen afzonderlijke gebied innemen.   

Lees meer op: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/21/vier-nieuwe-soorten-wandelende-haaien-ontdekt-aan-nieuw-guinea/

© 2020 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be