header ctb original
header evc original

Antarctica is het enige continent waar geen reptielen leven

Antarctica is de grootste woestijn ter wereld! Een gebied wordt namelijk een woestijn genoemd als er minder dan 200 millimeter regen per jaar valt. In Nederland valt ongeveer 800 millimeter regen per jaar. Naast zand- en ijswoestijnen bestaan er ook leemwoestijnen en zoutwoestijnen: vlaktes van opgedroogde klei of zoutwater.

Een mens kan ongeveer een maand zonder eten, maar houdt het zonder drinken slechts drie dagen vol! Dat is lastig in een woestijn waar vers drinkwater moeilijk te vinden is. Ook zandstormen zijn levensgevaarlijk. Probeer maar eens te ademen met je gezicht in een zandbak! Toch leven er mensen in de woestijn: nomaden.

Nomaden zijn groepen mensen zonder vaste woonplek die van gebied naar gebied trekken. In zandwoestijnen zoeken nomaden plekken waar gras en water is voor hun vee. En in ijswoestijnen trekken ze naar plekken waar vis te vangen is of waar ze beschut zijn tegen sneeuwstormen.

bron: https://www.natgeojunior.nl/weetjes/welke-dieren-leven-niet-op-antarctica/
https://media.newyorker.com/photos/5e4dcdb4b5e359000851660c/16:9/w_1280,c_limit/Wright-HighTempsinAntarctica-Primary-1.jpg

© 2021 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be