Mont-Saint-Michel even een eiland is?

Mont-Saint-Michel

Een metershoge vloed aan de kust van Frankrijk zorgt ervoor dat de Mont-Saint-Michel, het bekende Normandische getijdeneiland met klooster, opnieuw een eiland is. Voor even toch. Het spektakel lokt duizenden kijklustigen.

Het natuurfenomeen komt eens in ongeveer 18 jaar voor. Vrijdag waren er reeds zowat 10.000 geïnteresseerden aan de Mont-Saint-Michel. het verschil tussen hoog en laagtij kwam dan uit op 14 meter, zeg maar een gebouw met vier verdiepingen. Ook zaterdag wordt twee keer een springtij verwacht, om 7.45 uur en 20.07 uur.

Het natuurfenomeen vloeit voert uit een kosmisch samenspel van de maan en de zon die op een lijn komen te staan, en hun aantrekkingskracht op de oceanen. Ook de zonsverduistering van vrijdag speelt dus indirect een rol bij het zeldzame natuurfenomeen.

Omdat er momenteel een klein hogedrukgebied is, zal het wassende water naar verwachting wel iets minder hoog klimmen dan eerst gedacht, aldus een expert van SHOM, de Franse instantie gespecialiseerd in de hydro- en oceanografie. Zo werd vrijdagavond bijvoorbeeld aan de Mont-Saint-Michel een kleine landengte van enkele meters breed niet overspoeld.

Het fenomeen is het best waarneembaar bij het kloostereiland omdat het Normandische schiereiland Cotentin en de Bretoense kust een soort trechter vormen voor het zeewater. Ook onder normale omstandigheden is de getijdenwerking hier groter.

De volgende gelijkaardige vloeden worden pas in maart 2033 en maart 2051 verwacht. De vorige was van 10 maart 1997.

Wereldwijd fenomeen

Ook elders in de wereld zal er zaterdag een ‘vloed van de eeuw’ zijn. De hoogste vloed maakt met 16 meter zijn opwachting in de baai van Fundy in Canada.

In Groot-Brittannië kunnen surfers dankzij het hoge tij zelfs surfen op de rivier Severn, zoals blijkt uit onderstaande video. De golven gaan zelfs tot 6,5 kilometer stroomopwaarts.

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150321_01591163

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be