header ctb original
header gehackt original
header evc original

Onze Missie, Visie en Waarden

 

Installeer nu onze NeW op Zak app

voor Android en Apple

QR code NEW APP original

scan nu de QR -code

 
Wolfsmaan

Wolfsmaan

Het jaar begint met een volle maan, hoe speciaal is dat?

Onze voorouders, waaronder de Kelten en de Germanen, zagen de natuur als heilig. Elke volle maan kreeg daarom ook een naam. De volle maan van januari werd stille maan of wolfsmaan genoemd. In de winter was er heel weinig voedsel te vinden en bij de eerste volle maan van januari hoorde je dan de wolven huilen.

 

De namen van de manen waren natuurgebonden en kregen vooral de namen van de belangrijke momenten in de bijhorende maand. Stille Maan (januari), IJsmaan (februari), Windmaan (maart), Maan der Ontwaking (april), Grasmaan (mei), Plantmaan (juni), Rozenmaan(juli), Bliksemmaan(augustus), Oogstmaan (september), Bloedmaan (oktober), Donkere Maan (november) en de Koude Maan (december). Soms was er ook nog een 13de maan en die werd de Blauwe Maan genoemd.

Echter een Blauwe maan heeft vandaag de dag een andere betekenis. Blauwe Maan is de naam voor de tweede volle maan in een bepaalde maand. In een gemiddeld jaar vindt circa 12,368 keer een volle Maan plaats, iets meer dan eens per maand dus. Het overschot (0,368) hoopt zich op totdat er een tweede volle maan in een maand voorkomt. Dit gebeurt gemiddeld eens in de ruim 1/0,368 = 2,715 jaar (2 jaar en 8,6 maanden). Overigens hangt het voorkomen van een Blauwe Maan af van de tijdzone waarin men zich bevindt. Wanneer een Volle Maan in Europa bijvoorbeeld in de avond van 31 januari plaatsvindt, is het in Australië al februari en is daar dezelfde Volle Maan dus geen Blauwe Maan.

Dat deze vroege volle maan een voorbode is van een wel heel speciaal jaar, dat kunnen we nu al meegeven, want dit jaar krijgen we maar liefst 2 blauwe manen in één jaar tijd. De eerste Blauwe maan is op woensdag 31 januari en de tweede amper twee maanden later op zaterdag 31 maart 2018.

i watchers border online

Ken jij onze Innovation Watchers al? Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op wetenschappelijk vlak, volg dan onze I-watchers op de voet !

p proef

Wij zijn een erkende

STEM accademie

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be