Vaccin lijkt aids tegen te houdenDirecteur van het instituut Anthony Fauci toonde zich verrast en verheugd over de uitkomst van het onderzoek. Er is nog een lange weg te gaan, maar ’het maakt mij gematigd optimistisch’ over de mogelijkheid een effectiever middel te ontwikkelen, zei hij. De Amerikaanse legeronderzoeker Jerome Kim zei dat ’dit het eerste bewijs is dat wij een preventief vaccin hebben dat veilig en effectief is’.

Het gaat in werkelijkheid niet om één, maar een combinatie van twee vaccins. Het ene middel activeert het immuunsysteem om HIV aan te vallen en het tweede versterkt de reactie. Het gaat om Alvac en Aidsvax. Bij eerdere onderzoeken werden de twee middelen elk afzonderlijk beproefd en bleken ze niet te werken.

Toen de proef met de combinatie in 2003 begon waren de verwachtingen dan ook niet erg hoog gespannen, gaf Fauci toe. De onderzoekers waarschuwen dat de proef HIV-stammen betrof in Thailand en dat nog niet bekend is of het middel ook werkt met HIV-stammen elders in de wereld.