Malaria

Ngo Duc Thang ging twee jaar lang het effect na van de met insecticide bewerkte hangmatten bij de Raglai, een etnische groep in de Vietnamese provincie Ninh Thuan, waar de bevolking sterk getroffen wordt door malaria. De inwoners werd ingedeeld in twintig groepen, elk ongeveer duizend personen groot, waarbij het toeval bepaalde wie er hangmatten kreeg.

'Op 2 jaar tijd liep het aantal nieuwe gevallen terug van 26 per 1.000 personen naar 12 per 1.000', meldt het ITG. 'Het totaal aantal gevallen zakte van 13,6 procent naar 4 procent van de bevolking. De nieuwe gevallen daalden dubbel zo sterk in de groep met de behandelde hangmatten. De actie voorkwam ruim 10 malariagevallen per 1.000 inwoners. Gemiddeld, (want) in de zwaarst besmette gebieden was de winst nog driemaal groter.'

Hoewel malaria in Vietnam nog altijd een gezondheidsprobleem zou zijn, zou het land het niet slecht doen, met amper 25 malariadoden in 2008. Toch zou malaria er een belangrijke ziekte blijven in onder meer het grensgebied met Laos en Cambodja, een afgelegen gebied waar ongeveer 80 procent van de sterfgevallen zich voordoet.