Uitgestorven oerrund komt terug naar Limburg

Bedoeling is dat in 2015 een kudde van ongeveer 100 oerdieren in het Kempen-Broek in Weert - een natuurgebied vlakbij de grens met Bocholt en Bree - rondloopt. In een nog later stadium zouden de runderen vrij kunnen ronddolen en dus ook de grens met België oversteken.

Het laatste Europese oerrund stierf 400 jaar geleden in Polen. Wetenschappers konden via DNA-onderzoek van de botten achterhalen hoe het dier genetisch in elkaar stak.

“Met een terugkruisingsprogramma proberen wij opnieuw een oerrund te kweken. En dat lijkt aardig te lukken. We denken een rund te hebben dat voor ongeveer 90% aan het DNA van de uitgestorven soort beantwoordt. De resultaten van de laatste onderzoeken verwachten we over enkele dagen. Met de dieren die het meest op het oerrund lijken, gaan we verder fokken. Bedoeling is dat we zo komen tot een nieuw oerrund”, zegt Ronald Goderie van de Stichting Taurus.

De ouders van dat nieuwe oerrund worden dit najaar uitgezet in het Kempen-broek. “Kempen-Broek moet zowat de kraamkamer worden van het oerrund. In een eerste fase gaan we het dier van kortbij volgen. We kijken hoe het reageert in een gebied dat vrij toegankelijk is voor mensen.

Maar onze ambitie reikt veel verder. We willen dat het oerrund, net als de edelherten, everzwijnen of wolven, een wild dier wordt dat vrij kan rondzwerven in grote Europese natuurgebieden”, zegt Wouter Helmer van ARK Natuurontwikkeling.

De voorouders van dit toekomstige oerrund gaan op het Kempen-Broek tussen afrasteringen leven. “Maar uiteindelijk willen we grensoverschrijdend gaan werken. We willen dat, net zoals bij de bever, het oerrund binnen het Kempen-Broek kan ronddolen, dus ook over de grens met België.”

bron: gva.be

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be