De UARS-satelliet verdween tussen 5:45 en 6:45 uur van de kaart. De satelliet was te groot om volledig te verbranden in de atmosfeer. In eerste instantie dacht NASA dat de niet-verbrande delen van de satelliet in de oceaan waren gevallen. Nu blijkt dat de delen waarschijnlijk op het land terecht zijn gekomen. In dat geval is het een stuk makkelijker om de onderdelen van de satelliet terug te vinden. Als mensen een stuk ruimteafval in hun tuin aantreffen, dan roept NASA hen op om contact op te nemen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.
Het gebeurt niet dagelijks dat een deel van een satelliet neerstort op aarde. Moderne satellieten worden na gebruik in een veilige baan om de aarde geduwd, zodat zij nooit in de atmosfeer verbranden. En stel, een stuk ruimteafval valt op aarde, dan is de kans relatief klein dat er iemand om het leven komt. De aarde bestaat grotendeels uit water. En het meeste land is anno 2011 nog onbewoond.
Zeeland
Toevallig werd Zeeland gisteravond opgeschrikt door een harde knal. Vrijdagavond om 22:00 uur stroomden meldingen binnen uit Oost-Souburg, Ritthem en Middelburg. In eerste instantie dachten sommigen dat de Amerikaanse satelliet was neergestort in Zeeland, maar daar is niets van waar. De UARS-satelliet verbrandde pas zes uur later in de atmosfeer. Het is op dit moment nog steeds onbekend waar de Zeeuwse knal vandaan kwam.
De afbeelding bovenaan het artikel is een schilderij, en dus geen foto van de neerstortende UARS-satelliet.
bron: scientias.nl