De uitvinder verzamelde in zijn leven meer dan honderdvijftig patenten, waaronder een voor de pacemaker, een apparaat om het menselijk hart te ondersteunen. In 1960 werd het voor het eerst bij een mens geïmplanteerd.

Vandaag worden naar schatting honderdduizend mensen per jaar uitgerust met een pacemaker. De uitvinding leverde Greatbach in 1988 een plaats op in de Inventors Hall of Fame. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn grote voorbeeld, Thomas Edison.

Wilson Greatbach stond heel sterk achter de boodschap ‘vrees geen mislukking, maar hunker naar succes’. De uitvinder bracht daarom elk jaar een bezoekje aan een vijftal scholen om er met kinderen te praten over een carrière in de wetenschap.

‘De zoektocht naar een resultaat is de beloning, niet het resultaat zelf’, zei Greatbach altijd. ‘Negen van de tien uitvindingen zullen niet werken’, zei hij in 1997, ‘maar de tiende uitvinding zal die negen mislukkingen bekostigen.’

De National Society of Professional Engineers riep de pacemaker in 1983 uit tot een van de tien belangrijkste technologische bijdragen aan de maatschappij van de afgelopen vijftig jaar. De eerste pacemaker werd in 1960 geïmplanteerd in een 77 jaar oude man, die na de operatie nog 18 maanden leefde.

Het bedrijf dat Greatbatch in 1970 oprichtte, Greatbatch Inc, vierde vorig jaar de vijftigste verjaardag van de pacemaker. Volgens de directeur van het bedrijf, Thomas Hook, zocht Greatbatch de grenzen van de wetenschap op om de pacemaker te ontwikkelen.

In zijn latere jaren daagde Greatbatch uitvinders uit om kernfusie te ontwikkelen met behulp van een speciaal soort helium afkomstig van de maan. Ook werkte hij aan een geneesmiddel voor aids.

bron: standaard.be