Het Nobelprijscomité kende de prijs toe aan Perlmutter, Schmidt en Riess voor de 'ontdekking van de steeds snellere expansie van het heelal via het waarnemen van ververwijderde supernova's'. Een supernova is een ster die ontploft en daarbij enorme hoeveelheden licht uitstraalt.

Aan de prijs is een bedrag van tien miljoen kronen (ruim een miljoen euro) verbonden. Saul Perlmutter, die verbonden is aan het Lawrence Berkeley National Laboratory en aan de Universiteit van Californië, krijgt één helft van de prijs ter waarde van 1,1 miljoen euro. De tweede helft wordt gedeeld door de  Amerikaanse Australiër Brian Schmidt van de Australian National University en Adam Reiss van de Johns Hopkins University en het Space Telescope Institute.

Woensdag volgt de Nobelprijs scheikunde. Donderdag is het dan de beurt aan de Nobelprijswinnaar voor literatuur en vrijdag wordt de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede bekendgemaakt. Volgende week maandag sluit de Nobelprijs voor economie dan het rijtje af. De feestelijke overhandiging van de Nobelprijzen vindt traditioneel op 10 december plaats, op de overlijdensdag van de stichter van de prijs, Alfred Nobel.

bron: standaard.be