Eerste magnetische zeep ontwikkeld

IJzeratoom
De onderzoekers voegden ijzeratomen aan de zeep toe. Vervolgens moest de bijzondere zeep natuurlijk getest worden. De zeep werd in een reageerbuisje gestopt, onder een minder dichte organische oplossing. Vervolgens werd er een magneet bij gehouden. De zeep drong daarop door de organische oplossing heen, richting de magneet.

Klonteren
Nader onderzoek wees uit hoe de zeep precies magnetisch kan worden. Wanneer zeep in water terechtkomt, klontert het samen en vormt zogenoemde micellen. Ook de ijzeratomen klonterden samen en dreven de zeep wanneer de magneet erbij kwam, naar boven. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Angewandte Chemie.

Olieramp
Het is voor het eerst dat een zeep is ontwikkeld die reageert op een magnetisch veld. Het is een belangrijk ontdekking. Zo kan zeep worden ingezet tijdens olierampen. Maar vaak maken mensen zich dan zorgen over de zeepresten die achterblijven. De magnetische zeep kan wanneer het werk erop zit heel gemakkelijk weer worden verwijderd.

De onderzoekers benadrukken dat hun ontdekking nog niet klaar is voor het echte werk. Maar het feit dat magnetische zeep tot de mogelijkheden behoort, is hoopgevend. Onderzoekers gaan daar dan ook zeker verder aan werken.

bron: scientias.nl

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be