Australië gaat bagger dumpen nabij Great Barrier Reef

 
Voorwaarden
De Great Barrier Reef Marine Park Authority, die het rif beheert, legde evenwel 47 voorwaarden op. Zo moet men vijf jaar lang de waterkwaliteit monitoren, en men moet "maatregelen nemen om de impact op de biodiversiteit, vooral het koraal, te beperken".
De voorzitter van de Authority liet optekenen dat hij de bezorgdheden van het publiek om het natuurwonder deelt, maar verdedigde de beslissing: "Het is belangrijk te weten dat de goedgekeurde zone [voor de dumping, nvdr.] alleen bestaat uit zand, slib en klei, en dat er geen koraalriffen aanwezig zijn," zei hij. "Deze goedkeuring ligt ook in de lijn van het standpunt van het agentschap, namelijk dat de ontwikkeling van de havens langs de kust van het Great Barrier Reef moet worden beperkt tot de bestaande havens."
'Niet vervuilend'
Hoewel het staatshavenbedrijf North Queensland Bulk Ports Corporation volhoudt dat het onwaarschijnlijk is dat de fauna en flora zullen aangetast worden door de werken - het water zal misschien gedurende korte tijd wat troebel worden - herbekijkt de Unesco de beslissing.
Milieuactivisten, wetenschappers en touroperators hebben zich verzet tegen het plan. Volgens hen zullen koralen en zeegras eronder lijden. Het scheepvaartverkeer door het natuurgebied, dat op de Werelderfgoedlijst staat, kan bovendien verdubbelen door de uitbreiding van de haven. Louise Matthiesson van Greenpeace: "We zouden geen rommel op werelderfgoed als de Grand Canyon of Vaticaanstad gooien, waarom zouden we het dan wel dumpen op het Great Barrier Reef?"
 
bron: demorgen.be