Topwetenschapper Stephen Hawking heeft een succesformule ontwikkeld voor winst op het WK

De wereldbekende kosmoloog, natuurkundige en wiskundige Stephen Hawking heeft onlangs een succesformule ontwikkeld voor de Engelse voetbalploeg op het WK. Dat deed hij in opdracht van de Ierse bookmaker Paddy Power. Vorige week stelde hij de succesformule voor.

Om de belangrijkste factoren voor een succesvol WK te ontdekken analyseerde Hawking en zijn studenten de 45 wedstrijden die Engelse ploeg op wereldkampioenschappen heeft gespeeld sinds 1966, wanneer Engeland het toernooi won. Er werd speciale aandacht geschonken aan de 204 penalty’s die Engeland moest nemen om een match te beslissen, een grote zwakte van de Engelsen. Hawking deelde de factoren die het succes beïnvloeden op in vijf gebieden: psychologisch, politiek, fysiologisch, tactisch en omgevingsgebonden.

Uit zijn onderzoek blijkt er al wat factoren zijn die het succes kunnen beïnvloeden. Zo speelt Engeland beter in stadions die niet hoger dan 500 meter boven de zeespiegel liggen. De Engelsen zijn volgens Hawking niet geschikt voor een warm klimaat. De gemiddelde temperatuur in Manaus, waar Engeland hun openingswedstrijd speelt, bedraagt 27° Celsius in juni. Als die temperatuur 5° Celsius hoger ligt verlaagt de kans dat Engeland de wedstrijd zal winnen met 59%.

Psychologisch gezien zou Engeland beter hun rode shirts, in plaats van de normale witte shirts, dragen volgens Hawking. “Met rode shirts zien de spelers er agressiever en zelfverzekerder uit”, zegt Hawking. De professor heeft ook tactische tips voor Engeland. “Het succespercentage van de Engelse voetbalploeg ligt hoger als ze met de 4-3-3 opstelling spelen. Met die opstelling hebben ze 58% van hun wedstrijden gewonnen. Ter vergelijking, in de klassieke 4-4-2 opstelling won Engeland maar 48% van hun wedstrijden.”

Hawking vond niet echt een oplossing voor het Engelse probleem met penalty’s. Hij ontdekte wel dat kale spelers of voetballers met blond haar meer kans hebben om een penalty te scoren maar daar vond hij geen verklaring voor. “Engeland en penalty’s blijft één van de grote mysteries van de wetenschap”, lacht Hawking, “de enige tip die ik kan geven is om een penalty in de linker- of rechterbovenhoek te trappen. Kort samengevat heeft Engeland het meeste kans om te winnen als ze in het rood spelen, de scheidsrechter niet uit Zuid-Amerika komt, ze de opstelling 4-3-3 gebruiken en de aftrap rond drie uur ‘s middags is”, besluit Hawking. Hawking gaf nadien nog toe dat hij eigenlijk geen grote voetbalfan is, al denkt hij wel dat Brazilië het WK zal winnen.

Hawking werd natuurlijk betaald door Paddy Power, al willen beide partijen het exacte bedrag niet vernoemen. De woordvoerder van Paddy Power liet wel weten dat Hawking al het geld afstaat aan goede doelen. Een helft gaat naar het redden van kinderen in Syrië, de andere helft naar onderzoek naar ALS, de ziekte die Hawking verlamd heeft.

bron: http://nl.metrotime.be/2014/06/03/must-read/topwetenschapper-stephen-hawking-heeft-een-succesformule-ontwikkeld-voor-winst-op-het-wk/

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be