Wetenschappers hebben op het eiland Borneo een bijzondere vleesetende bekerplant ontdekt, die zijn val op droge dagen tot wel acht uur uitschakelt. Op deze manier vangt een vleesetende plant meer prooien dan wanneer de val 24/7 werkt.
De beker van een Nepenthes-bekerplant is zeer glibberig wanneer deze nat is, maar niet wanneer het droog is. “Dan werkt de val dus niet”, vertelt onderzoeker Ulrike Bauer van de universiteit van Bristol. “In eerste instantie vonden we dit vreemd, omdat natuurlijke selectie de voorkeur zou moeten geven aan vallen die 24 uur per dag werken om zoveel mogelijk insecten te vangen.”
Onderzoekers namen de proef op de som. Ze maakten een aantal Nepenthes-bekerplanten continu nat, zodat hun vallen bleven werken. Hierna werd de vangst per bekerplant bekeken. Tot hun verrassing ontdekten de wetenschappers dat de natte bekerplanten geen grote groepen mieren vingen.
Hoe het werkt
“Mieren zijn sociale insecten”, legt Bauer uit. “Eén verkenner gaat op zoek naar voedselbronnen. Wanneer hij een bekerplant met zoete nectar vindt, gaat hij terug naar de kolonie om meer mieren te rekruteren. Een bekerplant die 24/7 nat is, vangt alleen verkenners en snijdt dus in zijn eigen voedselvoorziening.”
Wanneer een bekerplant droog is, kan een verkenner ontsnappen. Bauer: “Maar wanneer de bekerplant weer nat is, keert de verkenner terug met een grote groep volgers. Voor de bekerplant is dit jackpot. Ze vallen allemaal in de beker, waarna ze worden verteerd.”
bron: http://www.scientias.nl/vleesetende-plant-schakelt-val-uit-om-meer-mieren-te-vangen/