Installeer nu onze NeW op Zak app

  voor Android en Apple

  QR code NEW APP original

  scan nu de QR -code

  Beeld: ESO/NASA/ESA/Hubble Heritage Team
  Aan het begin van de vijfde eeuw, in de nadagen van het Romeinse Rijk, was er een sterontploffing zichtbaar aan de hemel, een zogeheten supernova.

  Drie ruimtesondes naderen Mars
  Drie nieuwe ruimtesondes komen aan bij de planeet Mars. Om welke sondes gaat het en wat gaan ze daar precies doen?

  Geen fosfine in de atmosfeer van Venus
  Schuilt er leven in de atmosfeer van onze helse buurplaneet Venus? De ontdekking van fosfine, wereldkundig gemaakt op 14 september 2020, liet ons geloven van wel. Ten onrechte, zo stelt een nieuw...

  Marsmanen
  De twee kleine Marsmanen Phobos en Deimos zijn mogelijk overblijfselen van een grotere maan die één tot drie miljard jaar geleden uit elkaar is gevallen.

  Beeld: Joseph Diamond (SKA)
  Deze week treedt de Square Kilometre Array (SKA) Observatory officieel in werking. Deze nieuwe intergouvernementele organisatie zal de komende jaren de grootste radiotelescoop ooit bouwen. Die...

  Illustratie: Impressie van het dwergstelsel J1023+1952, met op de achtergrond een normaal spiraalstelsel, gebaseerd op opnamen van Hubble en ALMA. (HST, VLA, ALMA, Miguel Querejeta)
  Nieuw sterrenstelsel werpt licht op de vorming van sterren. De waarnemingen suggereren dat het stervormingsproces overal in het heelal op vergelijkbare wijze verloopt.

  Mars 2020 - Marsrobot Perseverance
  Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft maandag uitgepakt met een spectaculaire video van de Perseverance die donderdag op Mars is geland.   klik op lees meer voor de video van de...

  Beeld: Artist’s impression van de Japanse ruimtesonde MMX, die de Marsmanen Phobos en Deimos gaat onderzoeken. (JAXA/NASA)
  Op Marsmaan Phobos ‘regent’ het geladen atomen en moleculen die afkomstig zijn uit de atmosfeer van zijn moederplaneet, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

  Illustratie: het uitzicht vanaf de planeet in het TOI-178-stelsel die zich het verst van de ster bevindt. (ESO/L. Calçada/spaceengine.org)
  Het stelsel kan belangrijke aanwijzingen verschaffen over de manier waarop planeten ontstaan en evolueren.

  ©2022 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.