Steek je vinger niet in de schaar van een kokoskrab. De knijpkracht bedraagt namelijk 3.300 Newton, wat hoger is dan de bijtkracht van vrijwel ieder ander dier. Alleen krokodillen bijten harder.
Kokoskrabben zijn bijzondere diertjes. Ze wegen slechts vier kilo, maar kunnen met hun scharen objecten met een gewicht van 28 kilo optillen. Ze gebruiken hun scharen om zich te verdedigen, te vechten en om harde zaden te kraken. De kokoskrab kan kokosnoten kraken, maar kokosnoten maken geen onderdeel uit van het dagelijkse dieet.
Japanse onderzoekers analyseerden de knijpkracht van 29 wilde kokoskrabben voor de kust van Japan. Uit dit onderzoek kwam dat zwaardere krabben ook harder kunnen knijpen. De Japanse onderzoekers vonden alleen kleinere krabben (33 tot 2.120 gram) met een knijpkracht van 29,4 tot 1.765 Newton. Er zijn echter kokoskrabber met een gewicht van vier kilo. De auteurs berekenen dat zo’n zwaar exemplaar met een kracht van 3.300 Newton kan knijpen.
De heremietkreeft en de kokoskrab hebben dezelfde voorouder. De heremietkreeft heeft echter een flink slakkenhuis, terwijl de kokoskrab niet over zo’n schuilplaats beschikt. Hierdoor kan de kokoskrab groter worden dan een heremietkreeft en heeft hij ook een sterkere grip ontwikkeld. De krab hoeft bij een aanval niet te vluchten, maar kan het roofdier met zijn scharen aanvallen. Slim!
Bron: Scientas