Is een bevruchte eicel essentieel om gezonde embryo’s te ontwikkelen? Nee! Voor het eerst tonen onderzoekers aan dat ook onbevruchte cellen gebruikt kunnen worden om een gezonde embryo te creëren. Het is mogelijk dat een eitje voor de gek wordt gehouden: het denkt bevrucht te zijn, waardoor de ontwikkeling van een embryo start, maar na een paar dagen sterft het eitje. Dit komt omdat het eitje sperma nodig heeft om enkele belangrijke ontwikkelingen op gang te brengen.
Levend jong
Toch blijkt dat een bevruchte eicel niet altijd nodig is. Wetenschappers van de universiteit van Bath hebben aangetoond een muis te kunnen voortplanten door sperma te injecteren in een onbevruchte eicel. In 24 procent van de gevallen wordt er een levend jong geboren. De onderzoekers hebben de onderzoeksresultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Nature Communications.
“We dachten altijd dat alleen een bevrucht eicel in staat is om sperma te herprogrammeren, waardoor een embryo ontstaat”, vertelt onderzoeker Dr Tony Perry. “Ons onderzoek bestrijdt het dogma, namelijk dat een levend zoogdier alleen uit een bevruchte eicel kan ontstaan.”
Zo werkt het
De wetenschappers begonnen met chemische stimulatie van een onbevruchte eicel, waardoor de ontwikkeling startte van een embryo. Zoals eerder genoemd in dit artikel zou dit proces al snel stoppen, omdat sperma nodig is. De onderzoekers injecteerden het sperma in de parthenogenose embryo, waardoor er uiteindelijk een normaal embryo ontwikkelde met genen van beide ouders: de spermadonor en de originele embryodonor.
Twee mannen, één biologisch kind
Ooit zullen we in staat zijn om embryo’s te maken door de eigenschappen van twee individuen te mengen zonder dat daar eicellen of spermacellen voor nodig zijn. “Wellicht dat ooit huidcellen bevrucht kunnen worden door spermacellen”, zegt Perry. “Twee mannen kunnen dan de biologische ouders van een kind worden, zonder dat er een vrouw bij komt kijken.” Dit is natuurlijk nog speculatief en verre toekomstmuziek, maar het is interessant om er al over te filosoferen.
bron: https://www.scientias.nl/wetenschappers-toveren-onbevrucht-eicel-om-embryo/