Overgewicht blijkt een gewichtig probleem

  We hebben allemaal wel iemand in onze kennissenkring die lijkt te kunnen eten wat hij/zij wil en toch geen grammetje aankomt. Uit onderzoek is nu gebleken dat het zeker geen truc is, maar dat dit vooral in onze genen, in ons DNA zit.

  Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het open access-tijdschrift PLOS Genetics, ging op zoek naar de "genetische architectuur" van slank zijn en ernstige obesitas in de "grootste studie van zijn soort tot nu toe". Hun bevindingen benadrukken verschillende nieuwe genetische varianten die in ruime mate worden geassocieerd met ernstige obesitas en andere die verband houden met "gezonde slankheid", wat kan helpen verklaren waarom sommige mensen het makkelijker hebben om slank te blijven dan anderen. Veel van de focus op de zogenaamde obesitas-epidemie ligt op omgevingsfactoren, zoals calorierijke voeding of luie levensstijlen - en terecht. Maar, zoals deze studie aantoont, kan genetica ook een doorslaggevende factor spelen. Kortom, obesitas is een complexere situatie en dus meer dan alleen het eten van te veel hamburgers.

  "Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat gezonde slanke mensen over het algemeen slank zijn omdat ze een lagere last van genen hebben die iemands kansen op overgewicht verhogen en niet omdat ze moreel superieur zijn, zoals sommige mensen willen suggereren," studieleider prof.dr. Sadaf Farooqi zei in een verklaring. "Het is gemakkelijk om snel te oordelen en mensen te bekritiseren vanwege hun gewicht, maar de wetenschap laat zien dat de dingen veel complexer zijn. We hebben veel minder controle over ons gewicht dan we zouden willen denken. "

  Onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Cambridge in het VK keken naar het DNA van zo'n 14.000 mensen: 1.622 slanke mensen, 1.985 zwaar obese mensen en 10.433 mensen met een gemiddelde BMI (body mass index). Na het identificeren van de genen die verbonden bleken te zijn aan slankere mensen, berekenden ze vervolgens een genetische risicoscore voor elke persoon.

  "Zoals verwacht, ontdekten we dat zwaarlijvige mensen een hogere genetische risicoscore hadden dan mensen met een normaal gewicht, wat bijdraagt ​​aan het risico van overgewicht. De genetische dobbelstenen worden tegen hen geworden" voegde onderzoeker Dr Inês Barroso van het Wellcome Sanger Institute eraan toe. Het is nog onduidelijk hoe deze genetische varianten gewichtstoename kunnen dicteren, hoewel een aantal eerdere studies hebben gesuggereerd dat het een kwestie is van het metabolisme van het lichaam, zeg maar de snelheid waarmee een lichaam voedsel kan verbranden.

  Obesitas is een groeiend probleem in vele delen van de wereld. Meer dan 93 miljoen mensen, bijna 40 procent van de bevolking, in de VS worden geclassificeerd als zwaarlijvig - en dat cijfer blijft stijgen. In het VK is dat cijfer ongeveer een op de vier, dus ook al 25 procent. De onderzoekers hopen dat hun studie zal helpen om een ​​genuanceerder begrip te krijgen van de obesitas-epidemie en een aantal nieuwe strategieën voor gewichtsverlies bij te sturen.

  Professor Farooqi voegde hieraan toe: "Als we de genen kunnen vinden die voorkomen dat mensen aankomen, kunnen we die genen mogelijk richten op nieuwe strategieën voor gewichtsverlies en mensen helpen die dit voordeel niet hebben."

  bron: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/new-study-explains-how-some-people-stay-thin-even-if-they-eat-like-a-horse/?fbclid=IwAR2IhfxIpxZPuwwrYKnbkNKjalWvO56HbhMvBjGQX7owSX1phlmF0T8QklA

   

  ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.