Corona Test verdubbelt kansen om via ivf zwanger te raken

    Een team van onderzoekers van de VUB heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die de kansen op een zwangerschap via in-vitrofertilisatie (ivf) in combinatie met icsi verdubbelt. Icsi is een meer gespecialiseerde vorm van ivf die vandaag het vaakst gebruikt wordt. Met de zogenaamde Corona Test wordt de kwaliteit van de eicellen getest, zodat het beste embryo geselecteerd en teruggeplaatst kan worden in de baarmoeder.

    Bij de test worden in een laboratorium de coronacellen geanalyseerd. Dat zijn de cellen die aan de buitenkant van de eicel zitten en een beetje te vergelijken zijn met een eierschil. Bij de klassieke ivf-behandelingen worden ze weggegooid, terwijl ze eigenlijk een goede indicatie van de kwaliteit van de eicel zijn. Door ze te analyseren kunnen de dokters het embryo van de beste eicel uitkiezen die de grootste kans op een zwangerschap biedt, en deze terugplaatsen. Uit studies met meer dan honderd patiënten in UZ Brussel bleek dat het zwangerschapspercentage verdubbelde door de toepassing van de test. De techniek kan ook toegepast worden bij vrouwen die hun eicellen wensen in te vriezen voor later gebruik.

    Vruchtbaarheidsbehandelingen worden zo een pak effectiever, waardoor de vrouw sneller zwanger wordt en de emotionele druk verlicht. Verder bespaart de test ook veel geld voor de patiënt en de gezondheidszorg. “Met deze test hopen we meer paren sneller aan een kind te helpen. Ons motto is dan ook één poging, één kind”, vertelt prof. dr. Johan Smitz.

    bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20190614_04460496/corona-test-verdubbelt-kansen-om-via-ivf-zwanger-te-raken

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.