Sommige schildpadden bepalen deels zelf of ze een jongetje of een meisje worden

  Door in hun ei naar een plek te gaan met hogere of lagere temperaturen, kunnen ze invloed uitoefenen op hun eigen geslacht.

  Bij sommige schildpadsoorten is het zo dat het geslacht van het nageslacht bepaald wordt door de temperatuur waaraan het in het ei is blootgesteld. Maar dat is niet het hele verhaal, zo blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Current Biology. “We ontdekten dat embryo’s tot op zekere hoogte kunnen bepalen welk geslacht ze hebben,” vertelt onderzoeker Wei-Guo Du aan Scientias.nl. En wel door zich in hun ei – waarbinnen de temperaturen van plek tot plek tot wel 4.7 graden Celsius kunnen verschillen – te bewegen.

  Experiment
  Eerder hadden de Chinese onderzoeker en collega’s al aangetoond dat embryo’s van reptielen zich in hun ei konden bewegen en zo invloed konden uitoefenen op de temperaturen waaraan ze werden blootgesteld. Onduidelijk was echter of ze zo ook invloed uit konden oefenen op hun geslacht. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen, zetten Du en collega’s een experiment op met Chinese driekielschildpadden (Mauremys reevesii). De onderzoekers stelden eieren van deze schildpadden zowel in het laboratorium als in vijvers buiten het lab bloot aan verschillende temperaturen. Maar voor ze dat deden werd de helft van de eieren blootgesteld aan een chemisch stofje dat de temperatuursensoren van de embryo’s uitschakelde, waardoor zij niet meer in staat waren om – door te bewegen in het ei – op gepaste wijze op de omgevingstemperatuur te reageren. De embryo’s in deze eieren waren als het ging om hun geslachtsbepaling dus sowieso geheel afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

   

  En zoals verwacht kwamen uit deze eieren – afhankelijk van de omgevingstemperatuur – ook alleen maar mannetjes of alleen maar vrouwtjes zetten. Anders was dat echter bij de eieren die niet met het chemische stofje behandeld waren en waarin de embryo’s zich in reactie op omgevingstemperatuur naar koelere of warmere plekken in het ei konden begeven. De helft van deze schildpadjes was man, de andere helft was vrouw.

  Verrassend
  Het bewijst dat schildpadden enigszins invloed hebben op hun eigen geslacht. En dat is best verrassend, stelt Du. “Aangenomen werd dat een reptielenembryo een passief slachtoffer was van veranderingen in omgevingstemperatuur, maar onze studie onthult dat die aanname niet klopt en laat zien dat embryo’s tot op zekere hoogte kunnen bepalen welk geslacht ze hebben.”

   

  Lees verder op : www.scientias.nl

  ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.