PDK

  Het is het eerste plastic dat volledig circulair is.

  Het is onderzoekers gelukt om honderd procent recyclebaar plastic te fabriceren dat in feite het eeuwige leven heeft. Dit proces werkt eigenlijk net zo als Lego speelgoed; op moleculair niveau wordt het uit elkaar getrokken om vervolgens weer keer op keer in een andere vorm, textuur en kleur in elkaar te zetten. Het nieuwe materiaal heeft de naam PDK gekregen.

  Recyclebaar
  Op dit moment is nog niet al het plastic 100 procent recyclebaar. Dat komt omdat er aan plastic verschillende chemicaliën worden toegevoegd, zoals weekmakers om kunststoffen flexibel te maken of juist stoffen om plastic harder te maken. Tijdens de verwerking van het plastic in recyclefabrieken wordt het plastic met elkaar gemengd en tot stukjes gemalen. Maar wanneer de in stukjes gehakte kunststoffen worden omgesmolten tot een nieuw materiaal, is het moeilijk te voorspellen welke eigenschappen het van het originele kunststof zal ‘erven’. En hierdoor neemt de kwaliteit van het plastic af.

  Lees meer over deze nieuwe plastic op https://www.scientias.nl/dit-nieuwe-type-plastic-kan-tot-in-den-treure-worden-hergebruikt/

  ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.