Sneller leren spelen dankzij pianopak

  Student industrieel ontwerpen Oliver Münzberg dook in de wereld van het pianospelen. Hij ontdekte dat lichaams­houding en beweging heel erg belangrijk zijn. Door nu een T-shirt en handschoenen met sensoren te dragen, kan de speler zijn houding snel verbeteren.

  De sensoren registeren de lichaamshouding van de pianist en geven feedback, zoals een trilling, bij een verkeerde houding.

  Daarnaast werd ook een app bedacht die de speler direct feedback geeft over de uitvoering. De app laat niet alleen zien of de toonhoogte juist is, maar ook of de timing goed is en de kracht waarmee de toets wordt aangeslagen. Verder kan de speler in de app een weekplanning maken en zijn vooruitgang bijhouden.

  Of een pianopak daadwerkelijk op de markt zal komen, is nog de vraag. Münzberg: ‘Pianisten die ik interviewde geven aan geen handschoenen te willen dragen die het spelen belemmeren.’ Wel kan een pak nuttig zijn voor medische analyse om blessures bij beroepsmuzikanten te voorkomen of voor onderzoeksdoeleinden.
   
  ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.