Koe geeft meer melk met VR-bril op

    Een boer in Turkije zet zijn koeien een virtual reality-bril op om ze meer melk te laten geven. Het dier moet denken dat het in een zonnige weide staat, terwijl het in werkelijkheid binnen staat, in de stal.

    Melkveehouder Izzet Kocak uit het plaatsje Aksaray in Turkije, merkte dat zijn koeien ’s winters minder melk gaven. De dieren moeten dan binnen blijven, en dat heeft een negatieve invloed op de melkproductie. Ook had de boer te kampen met steeds duurder wordend voer.

    Kocak had gehoord van proeven in Rusland die zeggen dat VR-brillen koeien meer ontspannen en gelukkiger zouden maken en zo de melkproductie zouden verhogen. Kocak kocht twee VR-sets aan waardoor hij twee dieren beelden van zonnige weiden kon laten zien. Kocak testte dit tien dagen lang. Tot zijn verrassing leken de VR-brillen effect te hebben. Zo zou de melkproductie van de twee testdieren omhoog gegaan zijn van 22 liter naar 27 liter per dag. Ook zou de kwaliteit van de melk hoger zijn. Het is wel lang niet zeker of het effect van grotere melkproductie zal aanhouden. Om dat zeker te weten zou het nut van VR-brillen voor koeien eerst in een wetenschappelijke studie bekeken moeten worden, over een langere periode en met controlegroepen. Maar boer Kocak is alvast overtuigd, en hij is van plan om nog tien VR-sets te bestellen om zijn dieren de winter door te helpen.
     
    ©2023 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.