Beestige tips voor de perfecte Valentijn

  Aalscholvers hun broedseizoen is nu al van start gegaan, daardoor zijn ze nu op hun mooist. Met fijne witte sierveertjes rond de nek, een intens gele huid om de snavelbasis en een grote witte vlek op de dijen staren de mannetjes vanuit hun boomnest naar de overvliegende vrouwtjes en slaan ze opgewonden met hun vleugels.  Zo worden hun witte dijen afwisselend bedekt en getoond.

  De perentak is een nachtvlinder waarvan het mannetje tijdens de frisse winternachten van februari en maart rondvliegt. Het vrouwtje is een vleugelloze eilegmachine, die vooral op de stammen van eiken te vinden is. Zij lokt de mannetjes via geurstoffen (feromonen).

  De zeldzame oehoe bakent al vanaf de herfst zijn territorium af, maar vanaf eind januari wordt het echt menens. Dan zingen deze uilen een nachtelijk liefdeslied. Dof en diep roept hij zijn naam. Het vrouwtje antwoordt dan enkele tonen hoger.

  Gedurende 1 week per jaar, ergens in februari, wordt een wolvin loops. Pa en ma wolf zonderen zich dan even af van hun gezin, en slapen dan dicht bijeen, stoeien, wrijven hun neuzen tegen elkaar en zij legt goedkeurend haar kin op zijn rug. Na een vijftal keer paren zit het er weer op voor een jaar en voegen ze zich weer bij hun oudere welpen. 63 dagen later krijgen zij nieuwe broertjes en zusjes…

  Lees meer op: https://www.natuurpunt.be/nieuws/beestige-tips-voor-de-perfecte-valentijn-20220214

  ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.