De mooiste kostuums onder de dieren
  Carnaval of niet, ook dieren halen elk jaar hun origineelste kostuum uit de kast om voor iedereen te paraderen. Daarmee doen ze geen gooi naar de titel van Prins Carnaval, maar wel naar de liefde.
  Bijvoorbeeld: de bittervoorn. Dit kleine visje (5-6 cm) uit de Karperfamilie leeft in zoet water. Het grootste deel van het jaar zien man en vrouw en quasi hetzelfde uit: zilverachtig met een grijsgroene rug en blauwe zijstreep. Wanneer de paartijd begint, is het showtime! Het mannetje verandert van kleur tijdens de balts. Zijn kop en starat worden donkerder en zijn buik krijgt een knalrode of roze kleur. Op zijn flanken valt de blauwe streep nu nog meer op. Wat een kleurrijke vertoning! Hier kan geen vrouwtje aan weerstaan, toch? En nu mag het ook niet verbazen dan onze boswachter het glanzende paaikleed van de bittervoorn een eervolle vermelding gaven tijdens de verkiezing van onze Belgische Big Five. 
   
  Meer weten over de dieren die veranderen van kostuum? Klik dan hier: https://www.onzenatuur.be/artikel/de-mooiste-baltskostuums-van-onze-natuur
   
  ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.