Inktvispigment voorkomt verbrande huid

    Zonnestralen zijn goed voor de broodnodige vitamine D, maar te veel uv-straling is schadelijk voor de huid. Soms is dat al na enkele minuten het geval. Met een sticker die rood kleurt wanneer uv-straling schadelijk wordt, is verbranden verleden tijd. De kleurstof voor de sticker werd per toeval ontdekt door wetenschappers die onderzoeken hoe inktvissen zich kunnen camoufleren. Een belangrijke rol in de kleurverandering is weggelegd voor het pigment xanthommatine. Het bleek dat xanthommatine van kleur verandert wanneer het te lang op de labtafel staat. Dit molecuul reageert dus op uv-licht door te verkleuren.

    Men bedacht een systeem om een dun stukje papier te kleuren met het inktvispigment. Het papier verkleurt dan van geel naar rood naarmate het langer aan uv-straling is blootgesteld. Wanneer de sticker ingesmeerd werd met zonnebrandcrème vertraagde dat de kleurverandering, een teken dat de crème inderdaad uv-straling tegenhoudt.

    De sticker, bedoeld om op de kleding te plakken, is goedkoop te produceren en gebruiksvriendelijk. Momenteel wordt onderzocht of deze sticker commercieel beschikbaar kan gemaakt worden.

     

    Lees meer op: https://www.deingenieur.nl/artikel/inktvispigment-voorkomt-verbrande-huid

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.