Peulvruchtenplanten hebben een bijzondere eigenschap: ze halen stikstof uit de lucht.

    Sojabonen zijn één van de belangrijkste plantaardige eiwitbronnen. Ze worden niet alleen gebruikt in vegetarische vleesvervangers, maar ook als voeder binnen de veeteelt, en als basis voor sojaolie, één van de meest geconsumeerde plantaardige oliën wereldwijd.

    In de grote vergaderzaal gaat de beamer aan, om met foto’s te tonen hoe de relatie tussen planten en knolletjesbacteriën nu eigenlijk in elkaar zit. ‘De bacteriën in de wortels krijgen van de plant suikers, en de plant krijgt van de bacteriën stikstof uit de lucht. Veel peulvruchten zijn daardoor pionierplanten. Ze kunnen als eerste heel arme bodems koloniseren’, legt Goormachtig uit.

    Lees het volledige artikel op https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/kunnen-we-soja-kweken-vlaanderen

    En neem zeker ook een kijkje op de website van het project Soja in duizend tuinen: https://sojain1000tuinen.sites.vib.be/nl

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.