Goed nieuws voor sporthaters

    Drie tot vier minuten intensief sporten gedurende de dag wordt in verband gebracht met een fors lager risico op voortijdig sterven, vooral door hart- en vaatziekten. Het is voor het eerst dat onderzoekers goed onderzocht hebben wat de gezondheidsvoordelen zijn van de korte uitbarstingen van activiteit die we elke dag doen, zoals rennen om de bus te halen, stevig doorlopen om op tijd bij een afspraak te zijn of even flink stoeien met de kinderen. De onderzoekers zeggen dat slechts drie tot vier van deze ‘bewegingsexplosies’ van een minuut worden gelinkt aan een 40 procent lagere kans om dood te gaan aan allerlei oorzaken, waaronder kanker. Het risico op dood door hart- en vaatziekten zou zelfs bijna 50 procent lager zijn. Maar de voordelen blijken groter voor degenen die meer deden. Wie op een dag elf keer zijn hartslag de hoogte in jaagde had 65 procent minder kans om dood te gaan door hart- en vaatziekten en 49 procent minder kans om te overlijden aan kanker, vergeleken met degenen die helemaal niet bewogen.

    Het zou natuurlijk geweldig zijn als enkele minuten intensieve beweging dezelfde gezondheidsvoordelen oplevert als urenlang hardlopen, maar om dat écht te kunnen besluiten, is nog meer onderzoek nodig.

    Lees meer op: https://scientias.nl/goed-nieuws-voor-sporthaters-af-en-toe-tussendoor-een-minuutje-de-hartslag-omhoog-is-al-heel-gezond/

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.