Geknal vuurwerk zindert nog lang na voor vogels

    Het nieuwe jaar komt eraan, en dat betekent vuurwerk. Fijn voor wie van lichtspektakel houdt, maar een nachtmerrie voor vogels en andere dieren, en niet enkel op oudejaarsavond. GPS-data verzameld bij ganzen laat zien dat de dieren het weken later nog moeilijk hebben als gevolg van vuurwerk.

    Een onderzoek met radar uit 2011 liet zien hoe grote groepen vogels in paniek wegvluchten van vuurwerk op Oudejaarsavond. 'We wilden meer weten wat erna gebeurt,' vertelt onderzoeker Andrea Kölzsch, verbonden aan het Max Planck Institute of Animal Behavior en gespecialiseerd in de ecologie van trekkende vogels. 'Keren ze gewoon terug, of is er meer aan de hand?' Samen met een groep wetenschappers uit Nederland, Denemarken en Duitsland volgde Kölzsch acht jaar lang de bewegingen van vier soorten trekkende ganzen die in onze streken overwinteren. (kolgans, taigarietgans, brandgans en kleine rietgans) Uit data van 347 individuen bleek dat de opschudding door vuurwerk hun gedrag nog wekenlang beïnvloedt.

    Meer lees je er over in dit artikel: https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/geknal-vuurwerk-zindert-nog-lang-na-voor-vogels

    Dit is een artikel en foto van:Eos Wetenschap

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.