Chocola is één van de meest gewilde voedingsmiddelen wereldwijd. Dankzij de zachte, romige en olieachtige textuur, en natuurlijk ook de smaak veroorzaakt het een ware genotservaring. Tot voor kort was het nog onduidelijk welke processen er precies in je mond plaatsvinden als je chocola eet.
Onderzoekers ontdekten nu dat wanneer chocola je tong raakt, er een oppervlaktelaagje wegsmelt. Vervolgens bedekt dit laagje de tong met glad en glibberig vet. Dit zorgt voor het fijne, gladde gevoel van chocolade. Naarmate het eetproces vordert, vermengt het speeksel zich met de gesmolten chocola en vormt een emulsie. De oliedruppels in de emulsie bedekken de mondoppervlakken opnieuw en zorgen voor een langdurig aangenaam gevoel.
Kortom, het bovenliggende vet speelt dus een belangrijke rol. Dit betekent dat vet dat dieper in de chocolade opgesloten zit, minder bijdraagt aan het eetgenot. En dus stellen de onderzoekers dat het vet alleen op de buitenste laag van de chocolade hoeft te zitten en dat de hoeveelheid van het dieper gelegen vet sterk verminderd kan worden zonder dat het afbreuk doet aan de eetervaring.
Lees meer op: https://scientias.nl/dit-is-waarom-chocolade-zo-onweerstaanbaar-lekker-is/