GPS-loggers registreren ‘middagdip’ bij grauwe kiekendieven
    Met behulp van geavanceerde GPS-loggers is het tegenwoordig mogelijk om lokaal ruimtegebruik en trekwegen van vogels gedetailleerd in kaart te brengen. GPS-loggerdata kunnen echter voor veel meer doeleinden gebruikt worden. Voor een bijeenkomst over bioritmes analyseerde Werkgroep Grauwe Kiekendief bijvoorbeeld de activiteitspatronen van grauwe kiekendieven, met een verrassende uitkomst.

    Alle organismen, inclusief de mens, hebben een bioritme dat het dagelijks functioneren dicteert. We merken normaliter niet zo veel van ons bioritme totdat we deze verstoren, bijvoorbeeld door een nacht door te halen of door een lange reis in een vliegtuig te maken (jetlag!). Bioritmes zijn uitgebreid in het laboratorium bestudeerd. Maar ook het belang van bioritmes bij vrijlevende dieren in het wild krijgt tegenwoordig steeds meer aandacht.

    Maar hoe meet je bioritmes bij een wild dier? Dat was één van de vragen tijdens de 'Wild Clocks'-bijeenkomst in maart 2015 op Texel, waar experts op het gebied van de chronobiologie en veldbiologie bijeen kwamen. GPS-loggerdata zijn wat dat betreft interessant, vooral omdat bij elke GPS-positie ook informatie wordt opgeslagen over de snelheid, hoogte en richting. Oftewel we kunnen voor elk punt bepalen of de vogel actief is (vliegt) of niet.

    Door simpelweg voor ieder uur van de dag op een rij te zetten hoe vaak een grauwe kiekendief vliegt en stilzit, kregen we een eerste idee van hun activiteitspatronen. Dit liet allereerst duidelijk zien dat grauwe kiekendieven voornamelijk tussen 7 uur ’s ochtends en 21 uur ’s avonds actief waren, wat niet zo opzienbarend is gezien het feit dat de grauwe kiekendief een dagactieve roofvogel is.

    Lees verder op: https://www.naturetoday.com/nl/nl/nature-reports/message/?msg=23823

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.