Je zal nooit nog hetzelfde denken over kippen na het lezen van dit artikel. Wetenschappers claimen namelijk dat deze dieren meer kunnen dan we allemaal lang gedacht hebben. Gaande van emoties voelen tot rekenen. Dr. Lori Marino, wetenschapster aan de Emory University in het Amerikaanse Atlanta, bekeek zowat alle onderzoeken die ooit gevoerd werden naar de psychologie, emoties en het gedrag van kippen. Haar artikel in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Animal Cognition’ concludeert dat kippen veel meer zijn dan gewoon een soort gevogelte en dus serieus onderschat worden qua intelligentie.

     “Kippen worden aanzien als dieren die de meeste psychische eigenschappen missen die we wel toedichten aan intelligente dieren”, aldus Marino. “Maar uit onderzoek blijkt dat kippen bijvoorbeeld kunnen rekenen. Ze kunnen hoeveelheden ordenen, al vanaf wanneer ze vijf dagen oud zijn. Optellen en aftrekken is hen namelijk niet vreemd. Kippen kunnen ook langer dan een minuut het traject van een bal onthouden. Idem aan jonge apen.”

    Naast rekenwonders blijken kippen ook emotionele dieren, die bovendien hun gedrag daarop afstemmen. Zo kunnen ze angstig zijn doordat ze leren wat een bepaald geluid inhoudt en maken ze gebruik van verschillende geluiden om elkaar te waarschuwen naargelang het soort roofdier dat ze zien. Daarnaast kunnen ze anticiperen. Een onderzoek uit 2005 gaf kippen twee opties: twee seconden wachten en drie seconden eten of zes seconden wachten en 22 seconden eten. De kippen kozen voor optie twee, bovendien een bewijs dat ze een notie hebben van tijd.

    Kippen bezitten dus een vorm van zelfbewustzijn, wat zich dan weer vertaalt in verschillende persoonlijkheden. Ze leren namelijk van elkaar, waarbij ze succesvol gedrag kopiëren en minder succesvol gedrag afzweren. Kippen kunnen elkaar ook misleiden en empathie tonen ten aanzien van elkaar.

    bron:http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170103_02656787

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.