Water op Mars

    Wetenschappers hebben bewijzen gevonden van vloeibaar water op Mars. NASA-geleerden kondigen in het vakblad Nature Geosciences aan dat de tientallen meter lange ‘strepen’ die ze hier en daar in het landschap zien, het gevolg moeten zijn van vloeibare pekel die omlaag stroomt. Volgens het team loopt er tijdens de zomermaanden vloeibaar water naar beneden op de wanden van kraters en kliffen. De druppels laten lange, donkere vlekken op de oppervlakte achter die tijdens warmere maanden honderden meters lang kunnen worden.'Er is vandaag vloeibaar water op de oppervlakte van Mars', zegt onderzoeker Michael Meyer aan The Guardian. 

    Voor alle duidelijkheid: het gaat om pekelwater, water dat verzadigd is met zout. Die pekel is zelfs een heel eind beneden nul graden nog steeds vloeibaar. De gemiddelde temperatuur op Mars is -63 graden. Wanneer de temperatuur boven min vijfentwintig stijgt kan vloeibare pekel bestaan. Waar het water vandaan komt is nog onduidelijk. mogelijk komt het uit ondergronds ijs, zoute grondwaterlagen of uit de atmosfeer. Een animatie van een van de plaatsen op Mars waar de 'strepen' te zien zijn.

    Spectrum

    Stromende pekel is een perfecte verklaring voor het ontstaan van de lijnen, maar om zeker te zijn welke chemische stof te zien is, moet men het spectrum kunnen bepalen van het licht dat die stof uitstuurt. De onderzoekers vonden een truc om toch een spectrum uit één pixel te puren. Ze vonden telkens gehydrateerde zouten die neerslaan uit een waterige oplossing.

    Planetologen zijn zo opgewonden over de aanwezigheid van water, omdat water onmisbaar is voor leven. Met de nieuwe aanwijzigingen stijgen de kansen dat op de planeet een vorm van leven bestaat. 'Het lijkt erop dat hoe meer we Mars bestuderen, hoe meer we leren over hoe er leven kan bestaan en waar er grondstoffen zijn om leven in de toekomst te ondersteunen', zegt Meyer.

    Eerder had Marsjeep Curiosity al dauw aangetroffen op Mars. Curiosity ontdekte in de Gale-krater perchloraten, heel agressieve zouten die water kunnen opslorpen. Ze halen waterdamp uit de lucht, en veranderen daarbij geleidelijk in een papje en uiteindelijk in vloeibare pekel. 

    Bron: destandaard.be

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.