Sprite: een satellietje dat slechts enkele centimeters groot is. Afbeelding: Robotic Exploration Lab / Stanford University.

    Terwijl de nanosatelliet langzaam maar zeker zijn grenzen verlegt, sleutelen onderzoekers ook nog aan nóg kleinere satellietjes die het uiteindelijk mogelijk nog veel verder gaan schoppen dan de CubeSat: de Sprites. Deze satellietjes lijken meer op een chip en zijn ongeveer 3,5 bij 3,5 centimeter groot. Ze kunnen wel eens heel geschikt zijn voor interstellaire reizen. Doordat ze piepklein en licht zijn, kunnen ze aangedreven door bijvoorbeeld zonnezeilen enorme snelheden bereiken en afstanden afleggen. Onder meer het Breakthrough Starshot-project – dat een ruimtemissie naar het dichtstbijzijnde stersysteem Alpha Centauri op poten wil zetten – zou met zo’n piepkleine ruimtesonde geholpen kunnen zijn.

    Ook voor satellieten geldt dus: klein, maar fijn. En terwijl CubeSats ons zonnestelsel verkennen, lijken nog kleinere satellieten zich aan de interstellaire ruimte te gaan wagen. Grote kans dus dat er straks enkele opzienbarende ontdekkingen op naam van deze satellieten komen te staan. Niet slecht voor zulke kleintjes!

    bron: https://www.scientias.nl/hoe-nanosatellieten-het-zonnestelsel-veroveren/

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.