Op uw 85ste verjaardag eindigt de dag zo’n 40 seconden later dan de dag waarop u werd geboren. Hoewel we in het vacuüm van de ruimte ronddraaien wordt onze draaisnelheid afgeremd doordat de getijden rotatie-energie aan de omloopbaan van de maan overdragen. Vóór de uitvinding van atoomklokken en GPS-satellieten was voor ons de baan van de zon door de lucht voldoende om de tijd bij te houden.

     

    In vergelijking met de nieuwste atoomklok, die een afwijking heeft van één seconde in vijftien miljard jaar, is zonnetijd is niet echt nauwkeurig. Omdat we nog geen manier hebben gevonden om de draaiing van de aarde aan te passen wordt er zo nu en dan een seconde aan de supernauwkeurige UTC toegevoegd om deze gelijk te laten lopen met de zonnetijd. Niet ieder jaar is een correctie nodig, maar als het gebeurt is dit op 30 juni of 31 december.

    Omdat de extra seconde soms storingen in servers veroorzaakt, is er een voorstel gedaan om UTC tot de ‘gouden standaard’ te verheffen die niet mag worden gecorrigeerd. Toen dit vorige maand tijdens de Wereld Radiocommunicatie Conferentie in Genève werd besproken wilde men geen overhaaste beslissing nemen en is er gekozen voor het continueren van de schrikkelseconde-correcties. Het onderwerp komt weer aan de orde tijdens de conferentie van 2023.

    bron: elektor

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.