T-shirt gemaakt van E. coli-bacteriën

    Onderzoekers van MIT hebben een trainingsshirt ontworpen met ventilatiekleppen die open en sluiten als reactie op iemands lichaamshitte en zweetproductie. Mensen die regelmatig in een sportschool komen, kennen de muffe, zweterige geur die er vaak hangt maar al te goed. En de odeur is nog erger wanneer je in een volle les zij aan zij je work out moet doen. Daar lijken onderzoekers van MIT handig op in te spelen. Zij ontworpen een T-shirt met ventilatiekleppen dat is gemaakt van een bijzonder materiaal: E. coli-bacteriën.

    Flapjes

    Om hun biofabric te maken, printten de onderzoekers E. coli-bacteriën op latex vellen en bevestigden die aan een tweede laag zonder microben erop – zodat de bacteriën niet in direct contact kwamen te staan met de huid. Vervolgens werd de reactie van het materiaal op vocht en hitte getest. Wanneer de stof werd verwarmd op een hete plaat begon hij te krullen en openden de ‘flapjes’ van de bovenste laag (waar de bacteriën op zitten). Zodra de onderzoekers het materiaal aan stoom blootstelden, gebeurde het tegenovergestelde: de kleppen werden weer vlak. Het onderzoeksteam maakte het materiaal van E. coli-bacteriën – natuurlijk wel de soort die niet ziekteverwekkend is – omdat dit type bacterie gevoelig is voor vochtigheid. De microbe reageert dus snel wanneer de drager van het shirt begint te zweten.

    E. coli-outfit

    Om het shirt te testen, moesten deelnemers op een loopband rennen of spinnen op een fiets, terwijl de temperatuur en de vochtigheid van hun huid werden gemonitord. Na ongeveer vijf minuten, de tijd waarbij de vrijwilligers ook aangaven het warm te krijgen, gingen de flapjes openstaan om de deelnemers te laten afkoelen. Ook een controlegroep, met ‘doorsnee’ sportkleding aan, moest flink sporten. De resultaten? Vergeleken met sporters die het shirt niet droegen, bleek de ‘E. coli-outfit’ goed in het afvoeren van zweet en het bieden van afkoeling.

    Nog meer?

    Naast het materiaal in kleding te verwerken, pasten de onderzoekers de techniek ook toe op sportschoenen. Tussen het voetbed en de zool van de schoen waren de ‘flapjes’ geplaatst en ook hier werd hetzelfde effect gevonden: de kleppen gingen openstaan toen de voetzool van de sporter warm werd en begon te zweten, en de voeten koelden af. Het MIT-team is nu op zoek naar sportbedrijven om het materiaal commercieel in te kunnen zetten. Mocht de ademende kleding overal te koop zijn, dan maakt dat onze sportschooluitjes een stuk aangenamer.

    Bronnen: MITScience AdvancesNew Atlas - beeld: Hannah Cohen
    https://www.kijkmagazine.nl/science/ademend-t-shirt-e-coli-bacterien/

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.