Waarom horen we onszelf anders dan we klinken?

    Er is geen persoon in leven die graag luistert naar een opname van hun eigen stem. Zelfs als je klinkt als honing die over de donder wordt gegoten, klinkt de stem die je hoort teruggespeeld op een luidspreker zeker niet als de stem die je al die jaren uit je mond hebt horen komen.

    Dit vreemde fenomeen is niet dat je onzeker bent over je vocale tekortkomingen, er is een logische reden waarom onze stem zo anders klinkt - en god verschrikkelijk - op opnames. We horen geluiden door trillingen die door ons trommelvlies worden opgepikt. De trillingen worden verzonden naar drie botten in het middenoor en dan uiteindelijk naar het slakkenhuis, een slakvormig orgaan dat de trillingen in zenuwsignalen omzet.

    We ervaren externe geluiden, zoals een piepende auto of een radio, door geluidsgolven die door de lucht in onze gehoorgangen, in ons binnenoor, en in ons slakkenhuis gaan. Wanneer onze stem via een luidspreker voor onszelf wordt weergegeven, horen we luchtgeleide trillingen. Het is echter een beetje anders als het geluid afkomstig is van onze eigen stembanden. Veel van wat we horen als we spreken, wordt op dezelfde manier waargenomen als extern geluid, maar we nemen ook trillingen op die door ons kaakbot en schedel zijn gekomen. Dit staat bekend als trage beengeleiding, een effect dat u kunt aantonen als u een stemvork inslaat en het handvat tegen uw schedel plaatst. Dit verandert ook de kwaliteit van het geluid dat u hoort. Botgeleiding heeft de neiging om de trillingen van de lagere frequentie naar buiten te brengen, waardoor uw stem dieper en minder piepend klinkt dan het in werkelijkheid is.

    Naar alle waarschijnlijkheid is het feit dat je het geluid niet leuk vindt eenvoudig omdat je er niet aan gewend bent. Je kunt het tegenovergestelde effect eenvoudig zelf proberen, maar je vingers in je oren steken, zodat je alleen de door botten veroorzaakte vibraties hoort en de door de lucht geleide vibraties blokkeert. Je zult merken dat je stem veel dieper klinkt dan normaal. Helaas is de deprimerende realiteit dat de vreselijke ruis die je hoort als je een opname van je stem afspeelt, feitelijk is hoe je stem klinkt voor de 7,6 miljard andere mensen op aarde.

    bron: http://www.iflscience.com/physics/why-does-the-sound-of-your-own-recorded-voice-bother-you-so-much/

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.