Grafeen wijst de weg naar supergeleiding bij kamertemperatuur

    Elektriciteit door een geleider laten vloeien zonder één milli-ohmpje weerstand – en dit bij een kamertemperatuur – is voor vele fysici de heilige graal. Een toevallige ontdekking blaast de decennialange zoektocht nu nieuw leven in.

    De huidige supergeleiders werken alleen in superkoude omstandigheden, in de buurt van het absolute nulpunt. Fysici spreken daardoor al van hoge-temperatuursupergeleiders als deze functioneren bij pakweg 140 graden onder nul, het huidige record.

    Supergeleiders worden steeds vaker gebruikt in elektriciteitsnetwerken, deeltjesversnellers, medische apparatuur en transportmiddelen. Maar omdat de superkoeling gigantisch veel energie kost, kan de technologie maar moeilijk doorbreken.

    Tot nog toe vormden zogenaamde cupraten – dat zijn complexe koperoxideverbindingen – de beste kandidaat voor supergeleiders bij hoge temperatuur, en in de natste dromen van fysici bij kamertemperatuur. Helaas slagen fysici er ondanks decennia van onderzoek maar niet in te achterhalen hoe de supergeleiding precies ontstaat op microscopisch niveau. Dat komt mede doordat cupraten zeer ingewikkelde stoffen zijn waarmee het ook nog eens lastig werken is – om ze ook maar een beetje te kunnen bestuderen moeten ze bijvoorbeeld in een krachtig magnetisch veld worden geplaatst.

    BRON: eoswetenschap.eu

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.