Een team van wetenschappers van over heel de wereld heeft ontdekt dat vijf tot tien procent van alle mensen die wordt besmet met het tuberculosebacterie ook daadwerkelijk ziek. Dit onderzoek gebeurde door een genetische test bij zes duizend Zuid-Afrikanen om zo de kans dat iemand heeft om effectief ziek te worden na een besmetting met tuberculose na te gaan.

    De onderzoekspersonen werden twee jaar gevolgd nadat ze besmet werden met de tuberculosebacterie. De onderzoekers keken naar de verschillen in genen tussen de mensen die ziek werden en de mensen die gezond bleven na de besmetting. Dit bleek te gaan over 16 genen die enkel actief waren bij de mensen die werkelijk ziek werden.

    Door deze genetische test kunnen ze de behandeling beter afstemmen door enkel maar de mensen te behandelen waar de kans groot is om ziek te worden zodat de verspreiden van de bacterie ook beperkt blijft. De test kan nu met een gevoeligheid van 54% voorspelen of iemand ziekt wordt. Deze gevoeligheid moet nog omhoog voordat de test daadwerkelijk gebruikt kan worden. In de Benelux is deze test nog niet belangrijk omdat de screening hier dankzij de mantoux-test voor voldoende preventie zorgt. De test kan wel van belang zijn in onze regio bij mensen die besmet zijn en afweeronderdrukkende medicatie nemen om zo op te sporen hoe hoog het risico op de uitbraak van de ziekte is. In landen zoals Zuid-Afrika, Indonesië, Brazilië en India heeft deze test wel al nut omdat wanneer je je behandeling enkel maar op de mensen met een hoog besmettingsrisico moet focussen bespaar je geld en kan je veel effectiever werken.

    Onderzoek naar een goede behandeling en opsporing van tuberculose is belangrijk omdat de verwachting is dat er in het midden van deze eeuw meer en meer mensen gaan sterven aan dit soort van ziektes.

    Meer info kan je vinden op: http://www.scientias.nl/nieuwe-test-voorspelt-kans-op-tuberculose/

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.