Nieuw onderzoek toont aan dat variaties in de rotatiesnelheid van de aarde ervoor zorgen dat de dagen de afgelopen eeuwen langer zijn geworden.

    Het is je misschien niet opgevallen. En dat is ook niet zo gek. Want de lengte van een dag op aarde neemt maar heel langzaam toe. Gemiddeld wordt een dag elke 100 jaar 1,8 milliseconden langer, zo schrijven onderzoekers in het blad Proceedings of the Royal Society A.

    Maansverduisteringen
    Hoe weten ze dat? Ze baseren zich op zons- en maansverduisteringen. De onderzoekers gingen na wanneer deze in het verleden (tussen 720 voor Christus en 2015 na Christus) plaatsvonden en gingen vervolgens voor elke verduistering na vanaf welke plekken op aarde deze zichtbaar was. Vervolgens pakten ze er oude teksten bij die zons- en maansverduisteringen beschreven. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan oude kleitabletten van Babylonische astronomen. Al in de achtste eeuw voor Christus beschreven deze astronomen zons- en maansverduisteringen. En ook de oude Grieken, Chinezen, Arabieren en in de middelleeuwen levende Europeanen maakten aantekeningen over de verduisteringen die ze waarnamen. De onderzoekers keken of de plaatsen waar deze mensen de zons- en maansverduisteringen waar hadden genomen overeenkwamen met de plaatsen waar deze volgens hun berekeningen te zien waren. En zo ontdekten ze dat de oude astronomen maans- en zonsverduisteringen waarnamen op plekken waar deze eigenlijk niet zichtbaar zouden moeten zijn. Het getuigt van een verandering in de rotatiesnelheid van de aarde. En aan de hand van de waarnemingen van onder meer de oude Babyloniërs, Chinezen, Arabieren en Grieken konden de onderzoekers de verandering in de rotatiesnelheid van de aarde berekenen. Uit het onderzoek blijkt dat de aarde sinds 720 voor Christus langzamer is gaan draaien: gemiddeld wordt een dag elke eeuw 1,8 milliseconden langer.

     

    Lees meer op SCIENTAS

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.