NASA heeft een foto vrijgegeven van wat volgens de ruimtevaartorganisatie de eerste noemenswaardige zonnevlam van 2015 is. Het is een prachtig kiekje waarop we een zonnevlam uit de M-klasse te zien krijgen.
De zonnevlam ontstond begin deze week en werd door NASA’s Solar Dynamics Observatory vereeuwigd. Je ziet de zonnevlam aan de rechterzijde van de zon opduiken.
Straling
Zonnevlammen zijn eigenlijk niets anders dan stralingsuitbarstingen. Die straling kan niet door de atmosfeer heendringen, maar wel voor storing zorgen in de atmosferische laag waarin GPS- en communicatiesignalen zich bevinden. De uitbarsting moet dan wel groot, intens en op de aarde gericht zijn.
Klasse
Zonnevlammen worden in drie klassen ingedeeld. Klasse C betreft kleine uitbarstingen die nauwelijks invloed hebben op de aarde De M-klasse zijn matige uitbarstingen die er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat radioverbindingen uitvallen. En de grootste zonnevlammen vallen in de X-klasse. Zij kunnen ervoor zorgen dat zelfs elektriciteitscentrales op aarde in het nauw komen. De eerste noemenswaardige zonnevlam van 2015 is geclassificeerd als een M5.6-zonnevlam. De cijfers vertellen iets over de intensiteit van de zonnevlam (een M2 is twee keer zo intens als een M1). De zonnevlam heeft mogelijk de communicatie op frequenties onder de 10 MHz verstoord, maar heeft verder geen gevolgen voor de aarde.
De laatste maanden is er regelmatig nieuws te melden over de zon. Zo konden we in oktober bijvoorbeeld nog melding maken van een reusachtige zonnevlek op de ster (de aarde paste er ongeveer tien keer in!). Dat de zon zich zo in de kijker speelt, is niet zo gek. De zon bevindt zich in het actieve deel van zijn elf jaar durende cyclus: het zonnemaximum.