Wetenschappers zijn getuige geweest van een recordbrekende meteorietinslag op de maan. Een steen ter grootte van een kleine auto sloeg op de maan in en creëerde de helderste en langst durende lichtflits die wetenschappers ooit op de maan hebben gezien. Het gebeurde allemaal in september vorig jaar, zo melden astronomen nu. Onderzoeker José M. Madiedo bestudeerde de maan toen hij een langdurende en heldere lichtflits zag in Mare Nubium (een oud met lava gevuld basin op de maan). De flits hield maar liefst acht seconden aan. “Op dat moment realiseerde ik me dat ik een heel zeldzame en bijzondere gebeurtenis had gezien,” vertelt Madiedo.
Poolster
De flits was het resultaat van een steen – ongeveer 400 kilo zwaar – die op het maanoppervlak klapte. De lichtflits die zo ontstond was heel kort net zo helder als de Poolster. Het betekent dat iemand die vanaf de aarde op dat moment naar de maan keek, de flits met het blote oog kon zien.
Krater
De steen raakte Mare Nubium met een snelheid van zo’n 61.000 kilometer per uur. De inslag creëerde een krater met een diameter van ongeveer veertig meter.
Atmosfeer
Wanneer deze steen op de aarde was afgesneld, had deze het oppervlak nooit gehaald. De steen zou in de atmosfeer zijn verbrand. Maar omdat de maan het zonder atmosfeer moet stellen, kunnen zelfs kleine stenen zoals deze het oppervlak bereiken.
De onderzoekers blijven de maan observeren. Ze hopen zo onder meer een beeld te krijgen van de kans dat vergelijkbare (of grotere) stenen op aarde inslaan. Op basis van de huidige observaties kunnen de onderzoekers al stellen dat één meter grote objecten zo’n tien keer vaker dan gedacht op onze planeet afstevenen. Gelukkig ondervinden we dankzij onze atmosfeer geen hinder van deze stenen.
bron: scientias.nl