Gewassen verbouwen in gestapelde schappen - is niet nieuw; innovators telen al sinds de Romeinse tijd gewassen binnenshuis. Nieuw is de efficiëntie van LED-verlichting en de geavanceerde robotica. Daarmee kunnen verticale boerderijen vandaag de dag wel twintig keer meer voedsel produceren op dezelfde oppervlakte als in het veld. Momenteel produceren de meeste verticale boerderijen alleen groenten, zoals sla, kruiden en kiemgroenten, omdat ze snel en winstgevend zijn.
Maar doordat de de verlichtingskosten blijven dalen en de technologie zich ontwikkelt, zal de selectie aan geschikte gewassen sterk uitbreiden. Verticale boerderijen kunnen door hun gecontroleerde omgeving het gebruik van pesticiden en herbiciden verminderen, koolstofneutraal zijn en water hergebruiken. Voor zowel koude als warme klimaten waar akkerteelt van malse gewassen moeilijk of onmogelijk is, belooft verticale landbouw dure en milieuvervuilende import te beperken.
Lees meer over nog andere technologieën op https://eostrace.be/artikelen/drie-technologieen-die-klaarstaan-om-het-voedselssyteem-te-veranderen
Lees meer over nog andere technologieën op https://eostrace.be/artikelen/drie-technologieen-die-klaarstaan-om-het-voedselssyteem-te-veranderen