Een blauwe-energiecentrale – die energie opwekt door zoet en zout water met elkaar te mengen – kan tot wel drie keer meer energie opleveren als we het zoete water eerst opwarmen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht.
Op plekken waar zout en zoet water samenkomen, kun je energie opwekken. In Nederland kan dat bijvoorbeeld op plaatsen waar zoet rivierwater in de zoute Noordzee stroomt. En ook de Afsluitdijk is zo’n plek waar zoet en zout water samenkomt. In zout water bevinden zich meer geladen zoutdeeltjes dan in zoet water. Als je zout en zoet water scheidt door een speciaal filter dat alleen positief of negatief geladen deeltjes doorlaat, ontstaat er een spanningsverschil. Dat spanningsverschil kan worden omgezet naar elektriciteit. Deze vorm van duurzame en schone energie wordt blauwe energie genoemd.
Warmte
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat blauwe-energiecentrales vrij gemakkelijk veel meer energie op kunnen wekken dan gedacht. En wel door het zoete water op te warmen. “Als het zoete water voorafgaand aan de vermenging met zout water wordt verwarmd tot 50 graden, kan er twee keer meer energie worden opgewekt,” vertelt onderzoeker Reneé van Roij. “Wordt het zoete water tot 80 graden verwarmd, dan levert dit zelfs een verdrievoudiging op.”
Restwarmte
Het opwarmen van het zoete water hoeft bovendien geen extra energie te kosten. We kunnen het opwarmen met behulp van de restwarmte die bijvoorbeeld in datacentra ontstaat. “Door het water te verwarmen met restwarmte slaan we twee vliegen in één klap: blauwe-energie-installaties genereren meer schone en duurzame energie en industriële restwarmte krijgt een nuttige besteding,” vertelt onderzoeker Mathijs Janssen.
Het onderzoek heeft ook implicaties voor het omzetten van brak water in zoet drinkwater en zout afvalwater. “Onze theorie voorspelt dat het ontzilten van koud brak water een stuk goedkoper is dan dat van warm brak water,” stelt Van Roij.
bron: http://www.scientias.nl/beetje-warmte-kan-opbrengst-blauwe-energiecentrale-verdrievoudigen/