En dat is een wereldrecord! Ter vergelijking: de snelste mens heeft nog altijd zo’n 4,7 seconden nodig om de kubus op te lossen.
Wij mensen kunnen er nogal mee worstelen: de Rubiks kubus. En ook robots hebben de afgelopen jaren heel wat pogingen gewaagd. Met succes. In 2014 zette een robot een record neer door de Rubiks kubus in 3,25 seconden op te lossen. Indrukwekkend, maar het kon beter, zo bleek in de jaren die volgden. Begin 2016 zette een andere robot – Sub1 genaamd – een nieuw record neer door de kubus in 0,887 seconden op te lossen.
Nieuw record
En we zijn nog geen jaar verder of er is alweer een record gesneuveld. De robot die begin 2016 het wereldrecord op zijn naam zette, heeft zijn eigen record namelijk verbeterd. Tijdens een vakbeurs toonde (een iets aangepaste) Sub1 aan in staat te zijn de Rubiks kubus in 0,637 seconden op te lossen.
Hoe werkt het?
Zodra de dame in het filmpje hierboven op de knop duwt, gaan de ‘ogen’ van de robot open. Met behulp van sensoren bepaalt de robot de positie van de verschillende gekleurde vakjes. Vervolgens berekent deze de snelste oplossing, waarna commando’s naar de zes robotarmen worden gestuurd om die oplossing werkelijkheid te laten worden.
Computer
De recordpoging wordt mede mogelijk gemaakt door een superkrachtige micro-computer die onder meer ingezet kan worden in autonome voertuigen. Net zoals deze robot snel moet reageren zodra hij de kubus ‘ziet’, moet een zelfrijdende auto snel kunnen reageren op bijvoorbeeld een overstekend kind.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat elke Rubiks kubus met maximaal 20 bewegingen kan worden opgelost. Deze robot kreeg niet de opdracht om de kubus zo min mogelijk te draaien, maar moest de kubus zo snel mogelijk oplossen.