Een nieuwe soort dinosaurus uit China biedt een uniek beeld op hoe de aarde eruitzag 120 miljoen jaar geleden. In het uitzonderlijk goed bewaarde en volledige specimen van Wulong bohaiensis, de Dansende draak, zijn veren en beenderen bewaard gebleven die nieuwe informatie bieden over hoe dinosaurussen groeiden en verschilden van vogels.
De nieuwe gevederde dinosaurus is gevonden in de noordoostelijke Chinese provincie Liaoning, die grenst aan de Gele Zee en Noord-Korea. De provincie is bekend om de grote variëteit aan uitzonderlijk goed bewaarde fossielen die er gevonden zijn. Het nieuwe fossiel is onderzocht en beschreven door Amerikaanse en Chinese wetenschappers.
"De nieuwe dinosaurus past in een ongelooflijke radiatie van gevederde, gevleugelde dieren die nauw verwant zijn met de oorsprong van de vogels", zei doctor Ashley Poust, die het specimen geanalyseerd heeft als student aan de Montana State University en als doctoraatsstudent aan de University of California, Berkeley. Hij is nu postdoctoraal onderzoeker aan het San Diego Natural History Museum en een van de auteurs van de studie over het fossiel.
"Het bestuderen van specimens als dit exemplaar toont ons niet alleen de soms verrassende paden die het oude leven ingeslagen is, maar het laat ons ook toe om ideeën te testen over hoe belangrijke karakteristieken van vogels, waaronder ook het vliegen, in het verre verleden ontstaan zijn."
De wetenschappers hebben de dinosaurus Wulong bohaiensis genoemd. Wulong is Chinees voor 'dansende draak' en verwijst naar de positie van het skelet in het goed bewaarde fossiel.
Lees meer op: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/16/nieuwe-chinese-dino-toont-dat-dinosaurussen-anders-opgroeiden-da/