VIB-onderzoekers ontdekken nieuwe piste voor kankertherapie
Een onderzoeksgroep onder leiding van professor Jean-Christophe Marine (VIB/KU Leuven) heeft een mechanisme ontdekt dat de groei van bepaalde kankercellen mogelijk maakt. De onderzoekers vonden echter ook een nieuwe manier om dit proces te verhinderen. Zo leggen ze een belangrijke piste bloot in de zoektocht naar behandelingen van verschillende kankers zoals huid-, borst-, eierstok-, netvlies- en lymfoomkanker. Het onderzoek gebeurde in samenwerking met het labo van professor Ernesto Guccione in Singapore. De resultaten werden gepubliceerd in het toonaangevende vaktijdschrift Journal of Clinical Investigation (JCI).
Professor Jean-Christophe Marine staat aan het hoofd van het VIB-laboratorium voor moleculaire kankerbiologie. Dit labo ontdekte al in 2012 het belang van een eiwit genaamd MDM4. Door een overexpressie van dit eiwit – waardoor het veel talrijker aanwezig is dan normaal – kunnen kankercellen de ‘tumorsuppressorfunctie’ van het eiwit p53 uitschakelen. Dat beschermt tegen de ontwikkeling van kanker, maar als MDM4 zich eraan bindt, wordt die functie uitgeschakeld. MDM4 is dan ook een veelbelovend doelwit voor de ontwikkeling van nieuwe kankertherapieën.
Binding tussen MDM4 en p53 verhinderen
Een eerste mogelijkheid die de onderzoekers verkenden, was het verhinderen van de interactie tussen MDM4 en p53.
Prof. Marine: “Daarin slaagde het molecuul SAH-p53-8. Deze zogenoemde ‘peptide’ kon de tumorsuppressorfunctie van p53 wel herstellen, maar helaas is het onduidelijk of SAH-p53-8 ook kan worden ingezet als medische toepassing. Tot dusver werden ook geen andere kleine moleculen gedetecteerd die de binding van MDM4 en p53 doeltreffend kunnen verhinderen.”
Nieuw spoor
Met hun meest recente onderzoek hebben de wetenschappers nu een manier gevonden om de overvloedige aanwezigheid van MDM4 te bestrijden.
Prof. Marine: “We ontdekten een relatief eenvoudige methode om de hoeveelheid MDM4 in kankercellen te verlagen. Hiermee focussen we dus niet meer zozeer op het verhinderen van de binding met p53, maar wel op het verminderen van de aanwezigheid van MDM4. Dit is een veelbelovende piste om twee redenen: ten eerste biedt het aanpakken van MDM4-overexpressie meer farmacologische mogelijkheden, en ten tweede toont ander onderzoek aan dat MDM4 ook kanker kan veroorzaken zonder zich aan p53 te binden.”
Volgende stappen
De ontdekking van prof. Marine en zijn team kan op veel interesse van de farmaceutische industrie rekenen. Nu al wordt onderzocht wat de medische mogelijkheden zijn. Deze baanbrekende ontdekking biedt mogelijk nieuwe behandelingswijzen voor verschillende kankers zoals huid-, borst-, lymfoom-, eierstok- of netvlieskanker. Bovendien is de therapie die de hoeveelheid MDM4 in kankercellen zou kunnen verlagen al in ontwikkeling voor de bestrijding van andere ziekten.
Meer weten over de werking van MDM4 en p53? In deze
verhelderende video legt prof. Marine het je eigenhandig uit.
bron: