Onderzoekers hebben in China een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. De dino behoort tot de Titanosauria: een groep waarin we de grootste levende organismen die ooit op aarde rondliepen, aantreffen. De nieuwe dino was zeker niet de grootste in deze groep, maar met een lengte van meer dan vijftien meter ook zeker niet de kleinste.
De resten van de dinosaurus – bestaande uit onder meer drie tanden, acht wervels en een schouderblad – werden al in 2008 ontdekt. Wetenschappers hebben de resten nu opnieuw onder de loep genomen en vastgesteld dat het om een nieuwe dinosaurussoort gaat. De dino heeft de naam Yongjinglong datangi gekregen.
De dinosaurus was tussen de vijftien en achttien meter lang. De bouw van de dinosaurus wijst er echter op dat deze nog niet volwassen was. “Het schouderblad en het ravenbeksbeen zijn nog niet gefuseerd,” stelt onderzoeker Liguo Li. “Er bevindt zich nog een opening, waardoor ruimte blijft voor groei.” Het is dan ook aannemelijk dat volwassen dinosaurussen van deze soort nog groter waren.
“Yongjinglong datangi, de dinosaurus behoort tot de Titanosauria, een groep waartoe ook de Alamosaurus (bovenaan dit artikel) behoort. Afbeelding: University of Pennsylvania.
De laatste tijd worden met grote regelmaat dinosaurussen ontdekt in China. Waren de Verenigde Staten eerst nog het land waar de meeste soorten dinosaurussen ontdekt werden: tegenwoordig is dat China. Het land verandert zelfs onze kijk op bijvoorbeeld de plantenetende dinosaurussen waar ook Y. datangi tot behoort. Zo toont deze laatste vondst niet alleen aan dat de diversiteit binnen de Titanosauria groot was. De vondst onderschrijft ook dat de Sauropoda aan het begin van het Krijt nog een groep waren om rekening mee te houden. “Op basis van Amerikaanse fossielen dachten we dat de Sauropoda bijna uitstierven tijdens het Krijt,” vertelt onderzoeker Peter Dodson. “We realiseren ons nu dat de Sauropoda in andere delen van de wereld – met name in Zuid-Amerika en Azië – bleven floreren in het Krijt.”
bron: scientias.nl