Lukt het jou niet om je haar te kammen? Springt het haar alle kanten op? Waarschijnlijk heb jij mutaties in deze drie genen.

Het zogenoemde onhandelbare haarsyndroom* blijkt echt te bestaan. Vaak gaat het om mensen met lichtblond haar, die kampen met extreem droog en pluizig haar. Zelfs de beste kam ter wereld krijgt het haar niet plat. De symptomen zijn het ergst in de jeugd en zwakken later af.

Het fenomeen is vrij zeldzaam, waardoor er weinig onderzoek naar is gedaan. “We denken echter dat veel meer mensen er aan lijden”, zegt professor Regina Betz van de universiteit van Bonn. “Wie onhandelbaar haar heeft zal niet snel een dokter of ziekenhuis bezoeken.” Toch blijkt dat het probleem vaker in bepaalde gezinnen voorkomt, wat wijst op een genetische oorsprong.

Betz verzamelde verschillende kinderen die lijden aan het onhandelbare haarsyndroom en analyseerde de genen. Uit haar onderzoek blijkt dat één (of meerdere) van deze drie genen gemuteerd is: PADI3, TGM3 en TCHH. Het zegt je mogelijk niets, maar deze genen zijn verantwoordelijk voor de vorm en structuur van haar. Als één van deze genen niet goed functioneert, dan heeft dat een grote uitwerking op de structuur en de stabiliteit van haar.

“We kunnen nu genetisch vaststellen of iemand lijdt aan het onhandelbare haarsyndroom”, schrijft professor Regina Betz. Dat is goed nieuws, want mensen met haarafwijkingen hebben vaker gezondheidsproblemen, die soms pas op latere leeftijd naar voren komen. Ook maakt onhandelbaar haar soms moedeloos. Wanneer zij eerder weten aan welk syndroom zij lijden, worden problemen beter bespreekbaar en trekken zij mogelijk eerder aan de bel als er andere klachten opdoemen.

* = Er is nog geen goede Nederlandse vertaling voor het zogenoemde ‘uncombamble hair syndrome’ (Pili trianguli et canaliculi). Als redactie kiezen we ervoor om dit het ‘onhandelbare haarsyndroom’ te noemen.