Zo’n 9000 jaar geleden leefden in deze nederzetting – die nu voor de kust van Zweden op de bodem van de zee rust – mensen. En ze hadden het goed.
Tot die conclusie komen Zweedse onderzoekers nadat ze de nederzetting in kaart hebben gebracht. Hun bevindingen zijn terug te vinden in het blad Quaternary International.
Visvallen
Zo’n zeven jaar geleden ontdekten duikers voor de zuidkust van Zweden de oudste aan de zeebodem vastgeklonken visvallen die ooit zijn gevonden. Zweedse onderzoekers waren natuurlijk in hun nopjes met de vondst en doken herhaaldelijk naar de visvallen. Ze ontdekten dat de visvallen deel uitmaakten van een uitzonderlijk goed bewaard gebleven nederzetting uit de Steentijd.
Lagune
Vandaag de dag vinden we die nederzetting op de bodem van de zee. Maar zo’n 9000 jaar geleden maakte deze deel uit van een gebied met lagunes (kustmeren). De visvallen suggereren dat er op grote schaal gevist werd. De onderzoekers leiden daaruit af dat de nederzetting in ieder geval semi-permanent bewoond werd.
Gereedschap
Naast acht visvallen – die tussen de 8500 en 9000 jaar oud zijn – hebben de onderzoekers nog een aantal andere interessante vondsten gedaan. Zo ontdekten ze een bijna 9000 jaar oud stuk gereedschap. “Met heel interessante inscripties waarvan we natuurlijk niet weten wat ze betekenen,” aldus onderzoeker Anton Hansson.
Lees meer: Wetenschap brengt verdronken nederzetting uit de Steentijd in kaart